5 απλές ρήσεις για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Επεξήγηση

5 απλές ρήσεις για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Επεξήγηση

5 απλές ρήσεις για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Επεξήγηση

Blog Article

Ο απόλυτος οδηγός για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Η άρθρωση του ώμου (γληνοβραχιόνιος άρθρωση) είναι μια διάρθρωση που αποτελείται από την κεφαλή του βραχιονίου οστού, σε σχήμα σφαίρας, και την ωμογλήνη, κοιλότητα της ωμοπλάτης. Φυσιολογικά, οι επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, που στην περίπτωση του ώμου έχει πάχος περί τα 3 εκατοστά.


Σε αντίθεση με την άλλη μεγάλη σφαιροειδή διάρθρωση του σώματος, την άρθρωση του ισχίου, η κεφαλή του βραχιονίου είναι μεγαλύτερη από την ωμογλήνη, γεγονός που επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερο εύρος κίνησης στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες. Όπως και στις άλλες αρθρώσεις, ο αρθρικός χόνδρος μεταξύ των οστών που έρχονται σε επαφή μειώνει τις τριβές και επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση.


Επιπλέον, η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από τους συνδέσμους και τους μυς. Οι μυς και τένοντες του στροφικού πετάλου σταθεροποιούν την άρθρωση και βοηθούν στην κίνηση του ώμου. Η φυσιολογική άρθρωση του ώμου επιτρέπει την ανώδυνη και ανεμπόδιστη κίνηση στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, μετά από τραύμα και τη φυσιολογική διαδικασία φθοράς και άλλων συνοδών παθήσεων, μπορεί να αναπτυχθούν αρθριτικές αλλοιώσεις.
υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα κλπ). Με άλλα λόγια, ένας στους πέντε ενήλικους πάσχει από μια μορφή αρθρίτιδας, ενώ σε ηλικίες πάνω από 65 έτη, το ποσοστό των ασθενών ανεβαίνει στο 50%. Το 2004 αναφέρθηκαν 400. 000 επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, 230.


5 απλές ρήσεις για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Επεξήγηση
000 επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ώμου μόνο στις Η.Π.Α, και ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια. Ο σχετικά μικρότερος αριθμός επμβάσεων στον ώμο οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην ικανότητα των ασθενών να ανέχονται πολύ περισσότερο τα συμπτώματα των αρθριτικών αλλοιώσεων στον ώμο σε σχέση με το ισχίο ή το γόνατο, δεδομένου ότι δεν είναι μια φορτιζόμενη άρθρωση.


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αρθρίτιδας: η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα. 1. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον ώμο. Πρόκειται για μια χρόνια, εκφυλιστικού τύπου, πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος των επιφανειών του ώμου φθείρεται σταδιακά.


Η διαδικασία συνοδεύεται από σκλήρυνση των οστικών επιφανειών κάτω από τον χόνδρο, ανάπτυξη νέου οστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα) καθώς και από ίνωση του αρθρικού θυλάκου. Συχνά, δεν παρουσιάζει καμιά άλλη συστηματική εκδήλωση αλλά μπορεί να εκδηλωθούν –τοπικά- σημεία φλεγμονής. 2. Η μετατραυματική αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο.


3. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει ταυτόχρονα πολλές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα συμπεριλαμβανομένου και του ώμου. Εκδηλώνεται σαν συμμετρική πολυαρθρίτιδα, γεγονός που σημαίνει ότι προσβάλλει την ίδια άρθρωση αμφοτερόπλευρα. Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ο αρθρικός υμένας αρχίζει να φλεγμαίνει, διογκώνεται και οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία του ώμου. αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου.


Μυστικά του αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί, καταστρέφει τους φυσιολογικούς ιστούς (χόνδρο, συνδέσμους και οστό). Άλλες αιτίες: Οι αρθριτικές αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά από χειρουργική επέμβαση και ειδικότερα με τη χρήση αγκυρών για την αποκατάσταση της αστάθειας μετά από κακή τοποθέτηση. Εικόνα:Αυτός ο ασθενής ανέπτυξε αρθρίτιδα ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης των αγκυρών στην επιφάνεια της άρθρωσης λόγω της υποτροπιάζουσας αστάθειας ώμου.


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Εικόνα :Η άρθρωση παρουσιάζει παραμόρφωση και εκφυλιστικές αλλοιώσεις της γλήνης. Εικόνα :Μερικές φορές οι αρθριτικές αλλοιώσεις είναι αποτέλεσμα επέμβασης για αστάθεια ώμου, κατά την οποία η συρραφή του θυλάκου οδηγεί σε απώλεια της έξω στροφής. Μ’αυτόν τον τρόπο η κεφαλή ωθείται προς τα πίσω σε σχέση με την γλήνη και φορτίζοντας ασύμμετρα την άρθρωση, οδηγώντας σε αρθριτικές αλλοιώσεις (αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου).


Η μετεγχειρητική αρθρίτιδα οφείλεται σε λάθος τεχνική συρραφής του θυλάκου, που ωθεί την κεφαλή προς τα πίσω σε σχέση με την γλήνη και φορτίζοντας ασύμμετρα την άρθρωση, οδηγεί σε αρθριτικές αλλοιώσεις. Η χονδρόλυση είναι μια άλλη παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ταχεία εκφύλιση κια απώλεια του αρθρικού χόνδρου στον ώμο.


Αφορά νέους ασθενείς και προκαλεί μεγάλα προβλήματα λειτουργικότητας της άρθρωσης. Εικόνα :Γυναίκα 40 ετών με σοβαρές αρθριτικές αλλοιώσεις και υποπλασία της ωμογλήνης λόγω νανισμού. αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Τα στάδια της φυσικής εξέλιξης της αρθρίτιδας του ώμου δεν είναι πλήρως γνωστά. Απ’ότι φαίνεται, η πλειοψηφία των ασθενών ανέχεται τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως λόγω του γεγονότος ότι η άρθρωση του ώμου δεν φορτίζεται με όλο το βάρος του σώματος όπως συμβαίνει με τις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος.


Όλα για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των αρθροπλαστικών του ώμου είναι μεγάλη και το ποσοστό αύξησης από το 1993 έως το 2007 στις Η.Π.Α. άγγιξε το 319%. Αρχικά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπιο πόνο που σχετίζεται με τις κινήσεις της άρθρωσης, και συνήθως, έχει μια σταδιακή εξέλιξη στον χρόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν στη συνέχεια περιορισμό στο εύρος κίνησης ή δυσκαμψία με τις καθημερινές δραστηριότητες, και σε ορισμένες περιπτώσεις με συνοδό κριγμό (τρίξιμο).


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Η προοδευτική απώλεια του εύρους κίνησης και η σταδιακή αύξηση του πόνου που επηρεάζουν την εργασία και την καθημερινότητα των ασθενών είναι μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρονται. Επίσης, η αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον πόνο και η αίσθηση κριγμού μπορεί να είναι μερικά από παράπονα του ασθενούς.


Επιπλέον, η κλινική εξέταση θα αποκαλύψει δυσκαμψία και απώλεια του εύρους κίνησης κατά την ενεργητική και παθητική κίνηση της άρθρωσης, ως αποτέλεσμα της παραμόρφωσης και των αρθριτικών αλλοιώσεων γενικότερα. Η δύναμη επηρεάζεται από τον πόνο και γι’αυτό κατά την εξέταση δεν ανευρίσκεται πραγματική αδυναμία. : Συνήθως πραγματοποιείται μια προσθιοπίσθια και μια μασχαλιαία λήψη.


Αρκετοί χειρουργοί χρησιμοποιούν την περισσότερες πληροφορίες Αξονική τομογραφία για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό στην περίπτωση που ο ασθενής χειρουργηθεί, ενώ η Μαγνητική τομογραφία βοηθάει όχι τόσο στην περιγραφή των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας αλλά στην αξιολόγηση του στροφικού πετάλου. Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένους ασθενείς ή να ανακουφίσει προσωρινά μέχρι την αντικατάσταση της άρθρωσης και περιλαμβάνει: - Τροποποίηση δραστηριοτήτων: Ένα από τα πρώτα βήματα της αντιμετώπισης που μερικές φορές πρέπει περισσότερες πληροφορίες να περιλαμβάνει την απόλυτη ανάπαυση και την αποφυγή άρσης βάρους.

Report this page